Äänimaiseman suunnittelu on olennainen osa tilasuunnittelua, joka vaikuttaa niin tilan toimivuuteen kuin sen tarjoamaan käyttäjäkokemukseen. Hyvin toteutettu äänimaisema parantaa tilan viihtyvyyttä ja toimivuutta. Se tukee brändiä ja luo arvoa niin asiakkaille kuin työntekijöille. Akustiikan ja äänimaiseman suunnittelu tilasuunnittelussa on keino rakentaa kokonaisvaltaisia, elämyksellisiä tiloja, joissa käyttäjät viihtyvät – ja joihin he haluavat palata uudelleen.
Äänimaiseman suunnittelu vaihtelee tilatyypin mukaan
Toimistotilat
Toimistotiloissa tavoitteena on luoda ympäristö, jossa työntekijät voivat keskittyä ja kommunikoida tehokkaasti. Huolella suunniteltu akustiikka voi vähentää meluhäiriöitä ja parantaa tuottavuutta. Varsinkin avokonttoreissa akustoinnin merkitys korostuu. Hyvällä akustoinnilla avokonttoreista saadaan huomattavasti toimivampia.
Oppilaitokset
Oppimisympäristöissä hyvä akustiikka tukee oppimista ja kuuntelua. Luokkahuoneissa tulee olla tarpeeksi hiljaista, jotta puhe kuulostaa selkeältä. Käytävillä ja muissa yhteistiloissa akustiset ratkaisut voivat vähentää melua, joka kantautuu luokkiin ja häiritsee opetusta.
Julkiset tilat ja myymälät
Äänimaisemalla voidaan ohjata asiakkaiden käyttäytymistä ja lisätä viihtyvyyttä. Miellyttävä taustamusiikki ja äänimaailma voivat vaikuttaa myönteisesti asiakaskokemukseen, mutta liian voimakas taustamusiikki tai voimakas kaiku voi saada asiakkaat poistumaan. Siksi tasapainoinen ja kohderyhmälle sopiva äänimaisema on tärkeä osa tilan brändiä.
Äänimaiseman ja brändin suhde
Äänimaisema on myös tehokas tapa viestiä brändin arvoja ja tavoitella erottuvuutta. Esimerkiksi luksusbrändi saattaa hyödyntää harkittua, eleganttia äänimaisemaa, joka antaa tilalle ylellisen tunnelman. Tilan äänimaisemalla voidaan tukea yrityksen arvoja ja lisätä brändin tunnistettavuutta. Suunnitteluprosessissa on tärkeää ottaa huomioon, miten äänimaisema heijastaa brändin arvoja ja tekee tilasta miellyttävän ja merkityksellisen asiakkaiden ja työntekijöiden kannalta.
Kuinka onnistunut äänimaiseman suunnittelu toteutetaan?
Äänimaiseman suunnittelu vaatii kokonaisvaltaista otetta, jossa huomioidaan sekä tilan käyttötarkoitus että brändi-identiteetti. Prosessiin on hyvä liittyä seuraavia vaiheita:
Tilan käyttötarkoituksen analysointi
Miten tila toimii, ja millaisia ääniä siellä tarvitaan tai halutaan? Onko tavoitteena luoda rauhallinen ympäristö, joka tukee keskittymistä, vai eläväinen tila, joka kannustaa vuorovaikutukseen?
Arviointi
Mikäli kyseessä jo olemassa tila, oleellista on saada palautetta tilan käyttäjiltä ja listata kaikki oleellisimmat ongelmakohdat. Mikäli kyseessä on uudiskohde, suunnitteluvaiheessa on hyvä hyödyntää akustoinnin ammattilaisia, jotka pystyvät haivaitsemaan akustointiin liittyviä haasteita ja tarpeita.
Äänten hallinta
Tehokkain tapa äänen hallintaan on saumaton akustointi, jonka avulla melu ja kaikuminen saadaan parhaiten hallintaan. Eri tiloihin voi harkita myös muita akustisia ratkaisuja, jotka tukevat käyttötarkoitusta ja kokonaisuutta. Jo suunnitteluvaiheessa käyttää akustoinnin ammattilaista apuna, jossa käydään tilakokonaisuus läpi. Näin varmistetaan, että kokonaisuudesta saadaan toimiva, mutta myös järkevä kustannuksien osalta.
Äänilähteiden valinta
Jos tila kaipaa taustamusiikkia tai muuta ääntä, sen laatu, voimakkuus ja tyyli tulisi valita huolellisesti. Musiikin ja muiden äänien tulisi tukea tilan tavoiteltua tunnelmaa ja käyttäjäkokemusta.
Optimointi
Äänimaiseman hienosäätö ja jatkuva arviointi takaavat, että tila toimii parhaalla mahdollisella tavalla. Akustoinnin asennuksen jälkeen hyvä tehdä aina vielä uudelleen arviointi ja tarvittaessa lisätoimia mikäli tarpeita vielä havaitaan.